bani-copil

3 lectii despre bani pe care sa le transmiti copiilor in acest an scolar

A venit din nou acea perioada a anului in care parintii isi pregatesc copiii pentru inceperea unui nou an scolar. In timp ce profesorii de la institutia de invatamant se pregatesc sa-ti invete copilul transmitandu-i anumite informatii, expertul american in finante personale, autoarea Suze Orman, te invita sa faci un pas inainte si sa-ti inveti copilul ceva ce scolile neglijeaza: finantele personale.

Este important sa-i oferi inca de pe acum copilului tau scolar o educatie financiara, deoarece, dupa absolvirea scolii, cu 2 saptamani inainte de a pleca la facultate, va fi prea tarziu. Atitudinea copiilor fata de bani se invata din experienta si trebuie sa tii cont de acest lucru inca de pe acum.

Expertul financiar Suze Orman iti da cateva sugestii despre cum sa-i oferi copilului lectii importante despre bani, intr-un articol publicat pe blogul sau:

1. Aloca-i fiecarui copil un buget pentru Back-to-School

Poti face acest lucru incepand cu varsta de aproximativ 10 ani, odata cu introducerea notiunii de management al banilor. Spune-i fiecarui copil cati bani are la dispozitie pentru a-si cumpara haine si cati bani pentru rechizite si alte obiecte necesare, sugereaza expertul financiar citat. Apoi, roaga-i sa faca fiecare cate o lista de cumparaturi in scris sau online, un wish list. Sansele ca cei mici sa se incadreze in buget din prima sunt mici. Atunci intervii tu si, cu ajutorul incurajarilor, cu umor si in joaca, ajuta-i sa renunte la cate ceva pentru a se incadra in buget.

„Nu pot exprima cat de importanta este atitudinea ta in acest context. Iti doresti ca ei sa distreze cu aceasta provocare, nu sa se simta pedepsiti”, subliniaza Suze Orman.

2. Stabileste clar cati bani de buzunar le dai copiilor

Potrivit autoarei americane, copiii nu trebuie sa primeasca bani de buzunar doar atunci cand au un comportament apreciat de catre parinti, deoarece „aceasta inseamna mita”.

In schimb, spune Suze Orman, banii de buzunar se castiga, nu se dau. Potrivit acesteia, copilul invata lectia de a-si ajuta familia cum poate: cu spalatul hainelor, sa scoate vasele din masina de spalat vase, sa duca gunoiul etc.

Copiii mai mici de 12 ani trebuie sa primeasca banii de buzunar saptamanal. Daca ai copii intre 12 si 16 ani, ofera-le bani o data la 2 saptamani. Iar cand depasesc varsta de 16 ani, treci la o alocare lunara a banilor de buzunar pentru a-i invata sa-si gestioneze bugetul o luna intreaga. Discuta cu ei, ajuta-i sa-si gestioneze eficient banii. Nu uita, de asemenea, ca ii inveti pe copii in primul rand prin propria ta experienta.

Copiii inspira copii. Uneori, cel mai bun profesor al copilului tau este un alt copil
Cuvintele care iti condamna copilul sa nu aiba suficienti bani

3. Introdu principiile de organizare a cadourilor in bani pe care le primeste

De multe ori, cu ocazia zilei de nastere sau de sarbatori, copiii primesc de la rude sau prieteni sume de bani. „Eu iti recomand insistent sa creezi o structura pentru cum ar trebui gestionati acesti bani”, afirma Suze Orman.

Iata care este strategia ei:

  1. Bani pentru cheltuieli. Lasa-l pe copil sa foloseasca banii cum doreste, fara sa-l judeci sau sa-l critici. Este foarte important sa-i oferi copilului posibilitatea sa faca propriile sale alegeri.
  2. Bani pentru economisire. S-ar putea sa vrei sa imparti aceasta categorie in doua parti: economii pentru un scop pe termen scurt si economii pentru un scop pe termen lung. Totusi, este foarte dificil sa-i explici unui copil de 8 ani ca este nevoie sa economiseasca pentru un obiectiv indepartat in viitor. La aceasta varsta, invata-l sa economiseasca pentru obiective pe termen scurt, cum ar fi o jucarie speciala sau un gadget la achizitia caruia ar putea cel putin sa contribuie. De asemenea, copilul ar putea economisi bani care sa fie folositi la urmatoarea vacanta cu familia.
  3. Bani pentru donatii. Vorbeste cu copilul tau despre actele de caritate. Poate fi vorba despre o organizatie locala, una nationala sau organizatie non-profit globala. Daca cel mic doreste sa doneze bani unei organizatii locale, este recomandat sa duca banii personal.
  4. Cum parintii ii invata pe copii sa fie iresponsabili cu banii
  5. Legatura dintre cartile pe care le ai in casa si salariul copilului tau cand va fi mare
    Suze Orman afirma ca este la latitudinea ta sa decizi cum sa imparti suma intre cele 3 categorii de mai sus. Important este sa te asiguri ca i-ai explicat copilului ca toate cele 3 categorii sunt importante.

In timp ce copilul se va bucura cel mai mult de banii pentru cheltuieli, celelalte 2 categorii, economisirea si donatiile, sunt vital importante pentru a creste un copil educat din punct de vedere financiar.

Un comentariu

  1. Este foarte interesant ca acum se pune asa mult accent pe educatia financiara a copiilor. Daca am fi avut si noi astia nascuti in anii 80 – 90 parte de asa ceva, tare bine mai era 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *