Copiii, inca din primii ani de scoala, pot invata despre bani si despre institutiile financiare, precum bancile. Pot intelege despre ce este vorba in ceea ce priveste economiile, bugetul si chiar si investitiile. Unii parinti aleg diverse metode practice prin care sa ii invete pe copii exact ce presupun anumite concepte, un exemplu putand fi chiar banii de buzunar si metodele prin care ii invata sa ii gestioneze.
Este important sa le vorbesti copiilor nu doar despre bani ci si despre banci si despre serviciile si produsele pe care acestea le ofera deoarece in domeniul financiar toate lucrurile sunt interconectate si este bine pentru copil sa intre contact cu tot ceea ce poate sa inteleaga la varsta lui.
Sfaturi primite de la Steve Jobs, Oprah Winfrey, Tony Robbins si altii pe care sa le transmiti copilului tau.
1.Rolul bancilor
Poti incepe chiar din gradinita sa ii explici copilului ca bancile sunt acele locuri in care oamenii pot depozita banii pentru a fi in siguranta. Explica-i, daca este cazul, ca si voi, parintii, ati apelat la o banca si alti parinti de asemenea. Poti continua spunandu-i ca oamenii care lucreaza la banca sunt oameni care sa ii ajute pe ceilalti sa isi organizeze banii in conturi la care au acces oricand isi doresc si au nevoie.
Aici este nevoie sa ii explici de ce nu ar fi indicat ca oamenii sa pastreze sume de bani foarte mari acasa si care sunt pericolele care pot aparea. Bancile au tehnologii special facute ca banii sa fie tinuti in conditii de maxima siguranta, dar si oamenii care se ocupa de siguranta acelor bani.
Pentru a fi mai usor penru copilul tau sa inteleaga te poti folosi de diverse scheme sau desene care sa ilustreze procesul pe care i-l explici.
2. Conturile de credit si imprumuturile
Este recomandata introducerea conceptelor de credit si de imprumut in perioada dintre clasa a treia si clasa a sasea. Explica-i ca majoritatea oamenilor nu au suficienti bani pentru cumpara o casa sau o masina sau orice alt exemplu iti doresti sa ii dai, asa ca acestia apeleaza la banci pentru a imprumuta banii de care au nevoie.
Aici este important sa ii explici foarte clar conditiile in care se fac aceste imprumuturi si ca banii trebuie in mod obligatoriu inapoiati si ca exista consecinte ale nerespectarii conditiilor.
Explica-i ca este normal ca bancile sa perceapa comisioane si diverse taxe, prin acestea fiind posibila intreaga operatiune, si ca trebuie studiat destul de mult si de atent inainte sa fie de acord saa faca un imprumut la banca deoarece fiecare banca are conditii si taxe diferite.
3. Economiile si conturile curente
Explica-i ce este un cont de economii, daca nu cumva stie deja, si ca inclusiv copiii pot sa aiba conturi de economii atata timp cat au permisiunea parintilor si cat timp semnatura acestora apare pe contract, insa in mod normal copiii nu au nevoie de un cont de economii decat dupa ce cresc si au un prim job.
Poti sa ii explici mai multi termeni bancari precum depozite, consilieri bancari, cecuri, carduri, etc si conditiile in care acestia se aplica.
Aici poti include si faptul ca multe persoane fac operatiunile prin intermediul calculatorului si ca este mai usor cand totul se desfasoara online si este important sa mentionezi care este importanta economiilor si la ce sunt ele utile. Mai mult de atat poti sa ii explici ca o economie inceputa la timp, intr-un numar suficient de ani ar putea sa il salveze de la un credit la banca pentru a-si cumpara o masina sau o casa.
4. Dobanda si investiile
De la varsta de 9 ani pana la 12 este momentul perfect sa ii vorbesti copilului tau despre cum poti castiga bani prin produsele bancii. Pentru inceput este necesar sa inteleaga ce este o dobanda si ca aceasta poate fi platita sau primita, in functie de natura serviciului bancar la care apeleaza. Astfel, dobanda primita este una dintre modalitatile prin care copilul poate castiga bani prin banca.
Dupa ce a inteles ce este dobanda si ce rol are, poti sa ii explici ce sunt investitiile si la ce se folosesc. Poti aici sa conectezi investiile cu antreprenoriatul si sa ii explici cum oamenii care devin antreprenori investesc bani in ceva care ulterior le va aduce beneficii financiare si asa se nasc afacerile.
Copiii inteleg mai mult decat ne putem imagina atata timp cat tinem cont de faptul ca interactiunile lor cu lumea inconjuratoare sunt limitate si ca au nevoie sa experimenteze pentru a intelege cu adevarat unele concepte.
In ceea ce priveste educatia financiara aceasta este foarte importanta pentru ca viitorul lor financiar depinde in totalitate de felul in care vor gandi lucrurile pe car elel vor face si de cat de multe lucruri au inteles despre bani si despre cum este mai bine sa e raportezi la ei.