principii-financiare

4 principii financiare importante

Dave Ramsey, gazda radio si autor, vorbeste despre experientele sale financiare critice in care s-a aflat inainte sa aiba succes si sa se simta implinit. La varsta de 28 de ani, acesta impreuna cu sotia sa au devenit faliti in conditiile in care aveau doi copii, un nou-nascut si un copil un pic mai mare.

Din cauza unor decizii nu foarte intelepte acesta a pierdut foarte mult timp in incercarea de a-si reveni pe plan financiar. Lucrurile care l-au ajutat sa iasa din acest impas au fost cateva principii financiare simple, dar extrem de importante. Pe masura ce lucrurile incepeau sa mearga din nou bine, sotii Ramsey si-au promis ca niciodata nu vor mai trata cu ignoranta educatia financiara, atat a lor cat si a copiilor.

Este important sa realizezi in ce punct te afli in prezent raportat la educatia finanaciara, deoarece nu conteaza cat de tarziu te apuci sa inveti anumite lucruri, conteaza faptul ca inveti. Cu siguranta vei observa imbunatatiri majore in situatia finanaciara a familiei.

Datorita unor principii simple pe care le-a aplicat, Dave Ramsey a depasit cu succes momentele dificile pe care le-a intampinat.

1. Etica muncii este esentiala in viata

Banii se castiga muncind. Aceasta este cea mai simpla lectie pe care poti sa le-o dai copiilor tai si printre cele mai importante. Trateaza-o cu aceeasi seriozitate ca pe regulile de igiena ale copilului, precum spalatul pe dinti sau pe maini.

2. Economiseste pentru situatii de urgenta

Atunci cand stii cum sa iti gestionezi banii astfel incat sa poti sa si economisesti, ti-ai asigurat o abilitate care te va ajuta sa eviti situatiile critice si sa ai succes. Este bine sa il inveti pe copil ca economisirea nu se face doar pentru situatiile de urgenta, ci si pentru acele lucruri pe care si le va dori, dar pe care nu le va putea cumpara pe moment.

3. Cheltuie banii intr-un mod inteligent

Multi dintre noi avem tendinta de a cumpara oricat, orice, insa din pacate suntem limitati de un buget. Mai ales copiii se gasesc foarte des in aceasta situatie in care isi doresc extrem de multe lucruri. Daca acestia cresc cheltuind banii la fel de repede precum ii primesc, nu vor invata niciodata cum sa isi gestioneze cheltuielile si cum sa prioritizeze.

Pentru a evita acest lucru, poti sa ii dai copilului tau o suma fixa si daca isi termina banii inainte de termen, va fi necesar sa se descurce asa cum poate. Astfel, copilul invata si intelege cat este de important sa nu cheltui banii fara o analiza facuta anterior.

4. Stai departe de datorii

Atunci cand ai datorii lucrurile devin complicate, deoarece se poate intra cu usurinta intr-un cerc vicios si de cele mai multe ori cand oamenii incep sa aiba datorii, acesta este un semn ca lucrurile deja nu merg bine, iar datoriile s-ar putea sa faca situatia sa fie si mai rea. Un lucru foarte important pe care trebuie sa-l transmiti copilului tau este sa isi pastreze libertatea financiara.

Cu ajutorul acestor principii, oricat de grea este o situatie, aceasta pate fi depasita. Desigur, este important sa intelegem si unde gresim atunci cand ajungem intr-o ipostaza in care nu ne dorim sa fim, iar acest lucru este important de transmis si copiilor nostri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *