Stim deja despre sport ca are efecte benefice asupra multor aspecte legate de sanatatea fizica, dar si de cea psihica. Baschetul, spre exemplu, este unul dintre sporturile care are drept urmare o disciplinare a practicantilor, date fiind conditiile in care acesta se joaca si strategiile de echipa.
In urma unor studii, s-a constatat ca baschetul imprima jucatorilor acestuia abilitati de lideri pe care copiii si le pot insusi cu mare usurinta. Daca iti doresti pentru copilul tau sa inteleaga mai multe despre ce inseamna sa fie lider, intr-un mod cat mai practic, atunci baschetul este una dintre cele mai bune solutii pe care le ai.
1.Lucreaza alaturi de cei mai buni
Baschetul scoate la iveala importanta calitatii in detrimentul cantitatii. Intotdeauna cei mai buni isi fac simtita prezenta si se remarca cu usurinta in fata celor din jur. Asta sub nicio forma nu inseamna ca ceilalti nu sunt suficient de buni pentru a fi remarcati, insa cu cat exista o echipa cu mai multi jucatori foarte buni, cu atat succesul echipei va creste.
Ce poate sa invete cel mic in acest sens este sa se asocieze mereu cu oameni de calitate care stiu bine ce faci si care livreaza rezultate pe masura a ceea ce isi doreste.
2. Victoria este a tuturor
Dupa cum am spus si mai devreme, de multe exista anumiti jucatori care se remarca si care si scoreaza suficient de mult incat intreaga echipa sa castige, insa adevarul din spatele a ceea ce se vede este ca intreaga echipa a contribuit la acea victorie. Fiecare jucator si-a facut treaba astfel incat sa ofere contextul, sa usureze situatia si sa il potenteze pe cel care urmeaza sa scoreze.
Jucand baschet, inveti importanta echipei si ce inseamna recunoasterea succesului la nivelul acesteia.
3. Motiveaza-i pe cei din jur
Atunci cand lucrezi alaturi de altii si cand succesul tau depinde de succesul tuturor, te vei gasi des in postura omului care motiveaza. Lucrul in echipa presupune ca acest lucru sa fie prezent, iar legaturile dintre oamenii care formeaza echipa permit acest lucru. De multe ori se intampla ca echipele sa fie demoralizate, sa fie nemultumite de rezultate si sa aiba nevoie de energizare psihica pentru a depasi momentul.
4. Asculta activ
Comunicarea este o parte esentiala pentru succesul echipei. Inevitabil inveti sa ii asculti pe cei din jur si sa iei in considerare punctele lor de vedere. La care se adauga eficienta in comunicare la nivel general. Atunci cand stii sa asculti si intelegi despre ce ti se vorbeste iti este mai usor sa transmiti un mesaj.
5. Sa nu fii egoist
Bill Rusell a spus odata: „Cea mai buna metoda de a masura cat de bine am jucat este sa masor cat de bine am reusit ii fac pe colegii mei de echipa sa joace.” Sa castigi in baschet presupune munca intregii echipe si presupune sa castigati impreuna. Poate ca la inceput nu vine la indemana oricui sa renunte la egoism si sa gandeasca in termeni de echipa, insa acest lucru vine cu timpul si cu siguranta se invata.
Astfel, daca iti doresti pentru copilul tau sa dezvolte abilitati si mentalitate de lider, unul dintre lucrurile pe care le poti face pentru el este sa il inscrii la baschet si sa il privesti cum se dezvolta si cum se transforma intr-un lider.