Cu toții am auzit multe mituri legate de mâncare și bucătărie și suntem tentați să le luăm ca atare. Ele sunt mai greu de dărâmat în mintea noastră pentru că se transmit de la părinți și nu sunt verificate.
Uneori, avem impresia că tot ce am învățat despre mâncare până acum este doar un mit. Ei bine, iată cele mai întâlnite 6 mituri despre mâncare, demontate de specialiștii în nutriție.
MIT: Tocătoarele din lemn sunt un mediu prielnic pentru bacterii
ADEVĂR: Lemnul nu permite bacteriilor să se înmulțească. A fost realizat un experiment cu 2 tipuri de tocătoare-din lemn și din plastic, pentru a se stabili care dintre ele este mai sigur.
S-au curățat diverse legume și tipuri de carne pentru a stimula apariția bacteriilor. Cele două tocătoare au fost spălate în aceeași modalitate. La sfârșitul experimentului, concluzia a fost următoarea: tocătoarele de lemn sunt mai sigure fără de cele din plastic.
MIT: Dacă adaugi sare în apă, aceasta va fierbe mai repede.
ADEVĂR: Cantitatea de sare adăugată în apă nu influențează punctul de fierbere. În realitate, sarea mărește temeperatura de fierbere a apei și asta înseamnă că aceasta va fierbe mai greu. Pentru a exista o diferență vizibilă în practică ar trebui să vorbim de o soluție salină cu o concentrație mare de sare, care nu ar putea fi folosită pentru gătit. In concluzie, cu sare sau fara sare, apa nu va fierbe mai repede.
MIT: Hârtia de staniol și vesela din aluminiu provoacă Alzheimer.
ADEVĂR: Toată cantitatea de aluminiu, care nimerește în organism, este filtrată de către rinichi și eliminate prin urină. Mulți oameni de știință au afirmat că nu există suficiente dovezi care să dea vina pe metalul folosit de gospodine în bucătărie.
MIT: Băuturile energizante încarcă corpul cu energie.
ADEVĂR: Zahărul din aceste băuturi vă poate oferi doar câteva clipe de energie și câteva kilograme în plus. Medicii nutriționiști avertizează că băuturile energizante au multe efecte negative, provocând stări de depresie, hipertensiune arterială, anxietate și tulburări de ritm cardiac.
MIT: Lactatele, cea mai bună sursă de Calciu.
ADEVĂR: Sănătatea oaselor nu ține doar de Calciu și Vitamina D. Magneziu este la fel de important, dar în lactate nu se regăsește. Doar atunci când se creează un anumit raport între aceste minerale și vitamine are loc absorbția Calciului. Sursele cele mai bune de Calciu sunt vegetalele.
Efectele consumului de lapte animal pentru organismul uman este unul dintre subiectele cele mai disputate în domeniul nutriției în ultimii ani. Lactoza din laptele de vacă are o concentrație semnificativă, 47g/L, și este greu de digerat de sistemul digestiv al adultului.
MIT: Produsele ce nu conțin grăsimi sunt sănătoase.
ADEVĂR: Fără grăsimi, corpul uman nu va putea asimila o mare parte din substanțele necesare pentru supraviețuire. Grăsimile sunt furnizori de energie și sunt esențiale pentru digestie. Grăsimile bune sunt considerate a fi grăsimi sănătoase pentru că acestea reduc colesterolul, riscul apariției bolilor cardiovasculare și întrețin sănătatea organismului. Acestea se găsesc în avocado, nuci, migdale, caju, nuci de macadamia, măsline, ulei de în, semințe de în, ulei de susan, tofu, pește gras.
În cazul în care știți și alte mituri despre mâncare sau bucătărie, scrieți-ne în căsuța de comentarii. Haideți să le demontăm!