implanturi-mamare

Tipuri de implanturi mamare

Decizia de a face operatia de marire a sanilor este o decizie foarte personala si femeile care doresc marirea chirurgicala a sanilor o fac din diverse motive: unele vor o silueta mai atragatoare, cu sanii voluptosi pe care nu i-au avut niciodata, altele doresc sa-si recapete formele pe care le aveau inainte sa nasca si sa alapteze. I

ndiferent de motivele pentru care este facuta, operatia de marire a sanilor este operatia cu cel mai mare grad de satisfactie postoperatorie dintre toate operatiile estetice, 98% dintre femeile operate spunand ca a fost o decizie cu care sunt foarte multumite.

Alegerea celui mai bun tip de implant mamar este una dintre cerintele obligatorii pentru asigurarea reusitei operatiei. In acest articol vom discuta despre tipurile de implanturi disponibile pentru marirea sanilor in momentul actual.  Toate tipurile de implanturi, daca sunt facute de producatori seriosi, pot fi alegeri bune, fara riscuri.

Cu toate acestea, daca discutam despre subtilitati estetice, nu orice implant se potriveste oricui. Pentru a va ajuta sa va faceti o idee despre ce vi s-ar potrivi cel mai bine vom detalia avantajele si dezavantajele folosirii fiecarui tip de implant mamar.

Va recomandam sa ascultati intotdeauna sfaturile chirurgului plastician pentru alegerea tipului de implant care va fi in stare sa va ofere tipul de rezultat pe care vi-l doriti.

Pentru inceput, trebuie sa stiti ca inca nu exista un tip de implant care sa poata fi considerat perfect. Ce arata extraordinar pe pieptul prietenei dumneavoastra nu inseamna ca va face sa arate la fel orice alta pereche de sani.

De aceea recomadam intotdeauna o consultatie fata in fata, discutia onesta cu un chirurg plastician experimentat fiind obligatorie pentru luarea celei mai bune decizii.

Pentru scaderea riscurilor si complicatiilor, acest proces de decizie trebuie sa inceapa cu masurarea toracelui si a tesutului mamar existent iar implantul mamar pe care il alegeti trebuie sa se potriveasca acestor masuratori.

In anumite cazuri, daca tipul de rezultat pe care il doriti s-ar obtine prin folosirea unor implanturi care nu se potrivesc perfect tesuturilor si masuratorilor dumneavoastra, un chirurg cu mare experienta va putea incerca sa forteze putin limitele dar acest lucru trebuie facut cu foarte mare prudenta si doar in cazurile in care asumarea unor riscuri suplimentare chiar ar face diferenta in privinta rezultatului final.

Implanturile mamare disponibile in acest moment sunt facute dintr-un invelis de silicon umplut cu o substanta care ofera volum. Aceasta substanta poate fi gel de silicon sau ser fiziologic in anumite cazuri.

Implanturile umplute cu ser fiziologic reprezinta o etapa considerata trecuta in istoria augmentarii mamare si utilizarea lor se mai face doar in anumite cazuri de chirurgie reconstructiva (expandarea tesuturilor pentru reconstructia mamara dupa mastectomie unde implantul respectiv se umple progresiv cu ser fiziologic pe parcursul mai multor saptamani pana la atingerea volumului necesar apoi se inlocuieste cu un implant de silicon) sau in tarile unde folosirea implanturilor de silicon a fost interzisa (cazul SUA unde acest lucru s-a intamplat pana in urma cu putini ani).

Implanturile umplute cu silicon sunt standardul augmentarii mamare actuale si dat fiind ca nu exista o femeie identica cu alta, implanturile au trebuit si ele sa fie diferite pentru a satisface o arie cat mai mare de dorinte si necesitati.

Pentru analizarea tipurilor de implanturi de silicon ne putem referi la:

  • Invelisul implantului, care poate fi neted sau rugos. Implanturile netede se considera a avea un risc mai mare de contractura capsulara decat implanturile texturate. Rugozitatea invelisului difera de a producator la producator (ex. nanotexturare la implanturile Motiva, microtextura la implanturile Mentor, macrotextura la implanturile Allergan, etc). Aceasta rugozitate a suprafetei implanturilor a fost inventata pentru scaderea contracturii capsulare si pentru a facilita integrarea si fixarea implantului in buzunarul creat la nivelul sanului dar ulterior s-a descoperit a fi cauza potentiala a aparitiei unor altor complicatii (ex. cu cat rugozitatea este mai mare cu atat creste inflamatia si riscul de aparitie a seroamelor in jurul implantului).
  • Consistenta gelului de silicon (coezivitatea) poate fi mai mare sau mai mica, oferind la palpare o senzatie cat mai apropiata de consistenta unui san natural. Implanturile rotunde sunt de obicei umplute cu geluri cu coezivitate mai mica iar implanturile anatomice contin intotdeauna geluri mai ferme. Gelurile foarte moi imita aproape perfect sanul natural dar nu au capacitatea de a mentine forma implantului iar acesta se turteste sub presiunea muschiului pectoral si a tesuturilor mamare care il acopera. Acest lucru nu are nicio importanta in cazul unor sani cu dimensiuni normale la care se doreste o marire moderata dar este un neajuns in cazurile in care sanii prezinta un invelis foarte strans (sani foarte mici) sau cu o forma care se doreste a fi modificata (ex. sanii tubulari). Avand la dispozitie implanturi cu coezivitate diferita chirurgul poate alege tipul de implant potrivit cazului pe care il are de rezolvat.
  • Forma implantului poate fi rotunda sau anatomica. Implanturile rotunde arata ca o jumatate de sfera iar implanturile anatomice au o forma alungita, semanand cu o lacrima. Simplist spus, implanturile rotunde se folosesc pentru a da sanilor un aspect rotund, cu polul superior mai plin (forma de mar despre care discuta pacientele) iar implanturile anatomice se folosesc pentru cazurile in care se doreste obtinerea unor sani cu o panta mai lina a polului superior si cu maximul de volum in partea de jos a sanului (forma de para).

Acestea nu sunt reguli absolute (implant rotund- san cu aspect usor artificial, implant anatomic- san cu aspect natural) ci cu fiecare dintre tipurile de implanturi se pot obtine rezultate apartinand categoriei opuse.

Aici intervine maiestria chirurgului si capacitatea acestuia de a intelege cum functioneaza niste principii matematice in chirurgie, trebuind puse cap la cap masuratorile toracelui plus dimensiunile si elasticitatea tesuturilor sanilor cu dimensiunile implanturilor (diametru si proiectie in cazul celor rotunde, latime, inaltime si proiectie in cazul celor anatomice).

Comparand caracteristicile implanturilor anatomice cu cele ale implanturilor rotunde apar evidente anumite diferente care nu trebuie sa ne duca la concluzia ca un anumit tip de implant e mai bun decat altul in valoare absoluta; sunt pur si simplu diferite si tocmai aceasta diferenta le face adaptabile fiecarui caz in parte, in functie de particularitatile anatomice si dorintele fiecarei paciente. Astfel, avem:

  • capacitate mare de pastrare a formei sanului si de destindere a polului inferior  folosind implanturi anatomice pentru cazurile in care exista o cantitate mica de tesut in partea de jos a sanului  dar la care nu se doreste un aspect foarte plin al polului superior al sanilor
  • capacitate mare de umplere a tuturor cadranelor sanului pentru implanturile rotunde, mai ales in cazurile in care se doreste obtinerea unor sani cu pol superior plin
  • risc de rotatie pentru implanturile anatomice mai ales cand buzunarul in care se introduce implantul nu este creat exact pe dimensiunile implantului, sanul are exces de piele (in cazurile cu ptoza) sau postoperator apar complicatii de genul hematoame, seroame. In aceste situatii, rotatia implantului anatomic distorsioneaza sanul, de obicei partea cea mai voluminoasa a implantului ne mai ramanand la polul inferior ci ajunge in partea de sus sau in cadranele laterale. Pentru implanturile rotunde chiar daca apare fenomenul de rotatie nu se produc niciun fel de modificari ale formei sanului, baza implantului fiind perfect rotunda iar proiectia maxima a implantului fiind in zona centrala.
  • diferente de cost in functie de producatorul implanturilor dar si intre implanturile anatomice si cele rotunde ale aceluiasi producator. Intotdeauna implanturile anatomice sunt mai scumpe dar acest lucru nu ar trebui sa fie considerat o problema daca rezultatul estetic obtinut prin folosirea implanturilor anatomice este superior celui care s-ar putea obtine cu implanturi rotunde. Sigur, implanturile rotunde isi indeplinesc intotdeauna rolul de a mari sanul dar uneori mai mare nu inseamna obligatoriu si mai frumos.

Cu atat de multe lucruri la care sa va ganditi cand alegeti tipul de implant mamar cu siguranta decizia este una foarte dificila si nu veti reusi sa faceti singura cea mai buna alegere.

Discutia cu un chirurg plastician este intotdeauna primul pas in calatoria pentru obtinerea contururilor feminine si cresterea increderii in sine; cu multa atentie la detalii si cu o planuire temeinica, operatia de marire a sanilor poate fi una dintre cele mai bune alegeri pe care o faceti in viata.

Costurile pentru marirea sanilor cu implanturi de silicon variaza in Romania intre 3000-4500 Euro in functie de implanturile alese si de chirurgul plastician care efectueaza operatia.

Chirurgii cu experienta vor percepe intotdeauna un tarif mai ridicat dar reprezinta o varianta sigura, care va va scuti de alte cheltuieli in cazul in care apar complicatii in urma efectuarii operatiei de catre cineva cu mai putina experienta.

Despre autor: Dr. Angela Petre este medic specialist chirurgie plastica in cadrul Spitalului de Ortopedie si Chirurgie Plastica Medlife in Bucuresti si efectueaza operatii estetice din sfera chirurgiei sanului, chirurgiei conturului corporal si chirurgiei genitale feminine.

Cu o experienta extensiva in cadrul chirurgiei estetice obtinuta in numeroasele stagii de pregatire internationala, dr. Angela Petre este dedicata obtinerii celor mai bune rezultatate pentru fiecare pacient si va va sprijini intotdeauna in luarea celor mai bune decizii pentru frumusetea si sanatatea corpului dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *