greseli-financiare

4 greseli financiare pe care sigur le-ai facut pana la 30 de ani

Greselile sunt o parte fireasca a vietii, ele fiind oportunitatile de invatare cele mai valoroase, mai ales in domeniul financiar. Din momentul in care devenim independenti financiar constatam ca sunt multe situatii noi, despre care stim lucruri doar la nivel teoretic si ne-am privit de la distanta parintii sau apropriatii rezvolvandu-le.

Cu siguranta si tu ai anumite greseli pe care le-ai facut si pe care le regreti sau situatii despre care stii ca sigur ai actiona diferit daca ai putea da timpul inapoi. Un studiu facut pe 2000 de oameni in anul 2016, de catre Claris Finance, a scos la iveala care sunt acele decizii comune pe care majoritatea le regreta, dar si care sunt deciziile pe care oricand le-ar lua a doua ora.

Printre deciziile bune se numara alegerea unui program universitar, cumpararea unei locuinte, economisirea si evitarea datoriilor. Acestea sunt decizii utile pentru oricine indiferent de domeniu si de conditii.

De-a lungul vietii luam decizii bune si decizii rele, insa din moment ce oricum nu ne putem intoarce in trecut pentru a le schimba, putem sa ne asiguram ca le transmitem copiilor nostri mesajul corect si ca acestia nu vor cadea in aceeasi capcana.

Iata care sunt cele 4 greseli financiare si cum sa nu le transmiti copilului tau:

1.Sa nu economisesti suficient

Regretul numarul unu pentru parintii implicati in studiu a fost ca nu au economisit atat cat ar fi putut din salariul pe care il aveau, iar 6% dintre ei nu au economisit deloc.

Sa nu economisesti este un lucru care aduce impedimente pe termen lung si afecteaza calitatea vietii pe mai multe planuri. In primul rand, daca nu ai niste bani pusi deoparte atunci nu ai un fond de urgente la care sa apalezi daca lucrurile nu merg conform planurilor tale.

Este recomandat sa ii transmiti copilului tau cat mai clar si mai pe intelesul lui, inca de mic, cat este de importanta economisirea si ii poti explica exact care a fost experienta ta in sensul asta.

2. Acumularea de datorii

Alta decizie mult regretata de catre majoritatea parintilor implicati in studiu a fost acumularea de datorii pentru lucruri de care nu aveau cu adevarat nevoie.

Acestia au facut distinctia intre a imprumuta bani pentru lucruri care aduc beneficii pe termen lung, precum urmarea unei facultati sau cumpararea unei case, insa imprumuturi pentru vacante, accesorii sau alte lucruri care nu aduc niciun beneficiu pe termen lung nu sunt recomandate si reprezinta una dintre piedicile principale succesului financiar.

Este important sa ii explici copilului de mic despre acest aspect si sa te asiguri ca intelege care sunt implicatiile acestui obicei.

3. Cheltuirea necalculata a banilor

Chiar daca nu ajungi sa ai multe datorii acumulate, asta nu inseamna ca a cheltui banii intr-un mod necalculat nu este aproape la fel de rau. In perioada tineretii sunt multe tentatii specifice si atunci tendintele de cheltuire a banilor intr-un mod iresponsabil cresc considerabil.

Tentatiile cele mai mari sunt cluburile, alcoolul, tigarile, drogurile si vacantele. Este adevarat ca tineretea trebuie traita si ca este important sa traiesti clipa si sa nu te gandesti constant la viitor, insa exista o limita fina intre echilibru si oricare dintre extreme.

Copiilor le este usor sa evite aceasta situatie daca, de mici, au contact cu educatia financiara si inteleg diferenta dintre nevoi si dorinte si daca reusesc sa isi regleze instinctele de a cumpara impulsiv.

4. Lipsa investitiilor

Sa economisesti bani este necesar, dar nu si suficient pentru a atinge succesul financiar. Pentru a ajunge acolo este necesara investitia. Oamenii care investesc si care se asigura ca isi creeaza venituri singuri sunt cei care ajung la succes mai repede si mai sigur decat cei care aleg sa nu investeasca in nimic.

Imediat ce copilul este suficient de mare pentru a intelege conceptul de investitie este indicat sa incepi pregatirea lui in acest sens pentru a-si forma o idee despre cum functioneaza aceste lucruri si pentru a-si creea propriile afaceri si independenta financiara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *