continut-in-romana-sau-engleza

Blog în Română sau Engleză? Care Este mai Bun?

Un nou articol din seria Intrebari si raspunsuri raspunde la o intrebare venita din partea lui Mihai: “Daca ar fi sa faci un blog nou in ce limba l-ai face, engleza sau romana, si de ce?“.

Raspunsul nu e neaparat simplu, pentru ca depinde de obiectivele pe care ti le propui atunci cand incepi un blog nou, dar si de capacitatile pe care le ai.

Afacere sau 100% hobby?

Daca noul blog este doar o distractie, un hobby, e indiferent daca e in engleza sau in romana. Nu conteaza limba atata timp cat iti face placere si nu ai asteptari mari in ceea ce priveste numarul de cititori si castigurile.

Daca obiectivele pe care ti le propui au o cat de mica tenta financiara atunci sunt alte criterii care trebuie luate in considerare.

In principiu, piata pe care o acopera un blog in limba engleza este mult mai mare decat un blog in limba romana. In mod evident, si potentialul de a monetiza blogul este mai mare, fie ca vorbim de AdSense, vanzare de link-uri, vanzare bannere sau affiliate marketing.

Ce stiu sa fac?

Orice proiect nou ar trebui sa inceapa cu o analiza SWOT. Suna complicat, dar de fapt e foarte simplu: trebuie sa analizam care sunt atuurile, slabiciunile, oportunitatile si amenintarile pe care le vedem legate de noul proiect.

Pe scurt, trebuie sa ne gandim la:

  • Ce stim sa facem, ce ne pasioneaza, la ce suntem buni (atuuri). De aici va rezulta subiectul/nisa blogului. De asemenea trebuie sa ne gandim cat de bine stapanim limba engleza si respectiv limba romana. In paranteza fie spus, corectitudinea articolelor este extrem de importanta atat in engleza cat si in romana.
  • Ce NU stim sa facem, ce subiecte NU ne sunt la indemana (slabiciuni). Daca nu stim engleza aproape deloc, in mod evident nu putem incepe un blog in aceasta limba.
  • Oportunitatile pe care le vedem pe o anumita nisa. Daca avem o idee geniala trebuie sa ne gandim pe ce piata ar da randament maxim. Exista subiecte care functioneaza foarte bine pentru un blog in limba engleza si mai putin bine pentru un blog in limba romana si invers.
  • Concurenta pe care o avem. Pe piata blogurilor in limba engleza concurenta e acerba, pe aproape orice subiect, fie ca este el nou sau nu. In schimb, in blogosfera romaneasca mai este inca loc destul.

Dupa o astfel de analiza, raspunsul ar trebui sa fie destul de clar. Pe scurt, alegerea depinde de nisa abordata, dar si de capacitatile pe care le avem.

Ce as face eu?

Avand in vedere ca am deja bloguri care imi satisfac nevoia de ”hobby”, ma gandesc mai mult la monetizare. In acest context si cu experienta pe care o am in acest moment, as merge pe un blog in limba engleza. Blogurile romanesti nu sunt imposibil de monetizat, dar e mult mai greu.

In plus, nu ma regasesc intr-o blogosfera care merge mult spre tabloidizare si mai putin catre continut de calitate si articole utile.

2 comentarii

  1. Buna, crezi că dacă vreau sa combin un blog in romana cu engleza, afectează seo? Cum as putea sa fac un blog și in română și în engleză, in așa fel încât să nu folosesc tooluri sau pluginuri care traduc automat așa cum fac majoritatea. Vreau o idee originala.
    Ms.

    1. Salut. Trebuie sa separi partea de ro cu cea de engleza si sa declari hreflang.
      Poti crea un subdomeniu sau folosi WPML si sa ai site.ro si site.ro/en sau en.site.ro dupa cum iti place mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *