4 lucruri despre bani pe care sa il inveti pe copil in 2023

Unul dintre obiectivele pe care le poti avea pentru anul care vine este sa il inveti pe copilul tau intr-un mod foarte practic valoarea banilor. Printre cele mai fundamentale lucruri pe care un copil trebuie sa le stie, unul este ca banii se castiga si ca nu pot cumpara cu ei decat un numar limitat de produse.

Pornind de la aceste fundamente, cel mic poate construi o educatie finanaciara de exceptie care il va ajuta sa aiba succes in viata.

1. Explica-i de ce mergi la serviciu

Ii poti explica copilului tau ca mergi la serviciu pentru a castiga banii de care ai nevoie pentru a plati pentru casa in care locuiti, pentru masina, pentru mancare si pentru toate lucrurile frumoase pe care le faceti. Atunci cand mergi cu copilul la medic sau atunci cand treceti pe langa un magazin, ii poti spune ca si acei oameni muncesc pentru a castiga bani, la fel ca si tine. Astfel, copilul poate vedea in timp real ceea ce tu ii povestesti despre banii castigati.

2. Include-l pe copil in deciziile financiare ale familiei

Ii poti explica copilului inainte de a face o investitie in familie despre ce este vorba, care este scopul si care sunt chetuielile necesare. Cel mai relevant exemplu pentru el este atunci cand mergeti sa cumparati o jucarie.

Lasa-l sa aleaga ce jucarii ii plac cel mai mult, apoi uitati-va la preturile acestora. Daca acesta isi alege jucaria cea mai scumpa, il poti intreba daca el considera ca jucaria aceea este si cea care merita intr-adevar cel mai mult. S-ar putea sa fii surprinsa de ce decizie economica poate lua copilul tau.

3. Invata-l ce inseamna sa isi castige proprii bani

Pentru a face acest lucru este necesar sa discuti cu cel mic sa stabiliti impreuna ceea ce urmeaza sa faceti. Da-i libertatea de a alege dintr-o serie de responsabilitati pe care si le poate asuma, contra cost. Astfel, acesta poate experimenta ceea ce i-ai explicat ca faci tu la serviciu.

Cu siguranta impactul pe care il va avea asupra copilului va fi unul foarte important. Copilul va trece de la ceea ce tu i-ai explicat teoretic la ceea ce el a experimentat intr-un mod practic. Astfel, intelegerea lui fata de munca pe care o depui va creste si va reactiona mult mai bine in situatii financiare dificile.

4. Transforma magazinele in scoala de educatie financiara

Atunci cand mergi sa faci cumparaturile, asigura-te ca si copilul tau poate fi prezent. Lasa-l sa vada preturile produselor din aceeasi gama, sau al produselor care sunt produse de firme aflate in competitie. Explica-i ce inseamna asta si de ce este asa.

Vorbiti si despre ce inseamna atunci cand vede peste tot reduceri sau promotii si cum poate folosi aceste lucruri in avantajul lui, pentru a economisi bani. Asigura-te ca va incadrati in bugetul stabilit inainte si daca aveti posibilitatea, economisiti. Astfel, in drumul spre casa va puteti opri pentru a bea un suc sau a manca o prajitura cu banii pe care ati reusit sa economisiti si fara de care nu ati fi putut sa va bucurati de aceasta mica escapada.

Julie Andrews a spus in Mary Poppins: “In fiecare lucru care trebuie facut exista un element placut. Daca reusesti sa il gasesti, lucrul care trebuie facut devine un joc si fiecare etapa in parte devina floare la ureche!”

Cel mai important lucru in tot acest proces este sa nu uiti ca distractia este cheia. Altfel copilul nu va invata cu placere aceste lucruri, iar placerea de a invata este unul dintre factorii cei mai importanti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *