Schelete de acoperis folosite in constructii de case

Alegerea celui mai bun tip de sarpanta pentru o casa aflata in constructie este destul de dificila. Atat conditiile privind functionalitatea, cat si partea estetica, vor conduce spre proprietatile si tipul de sarpanta care va fi selectat in constructia anumitor case sau cladiri. Conditiile meteorologice trebuie, de asemenea, luate in considerare atunci cand alegeti sarpanta pentru casa dumneavoastra aflata in constructie. Cel mai adesea, variatii comune ale grinzilor de acoperis sunt numite chiar dupa configuratia membranei lor, aceasta fiind determinata de greutate, durata si intindere. O grinda cu zabrele destul de comuna este recunoscuta dupa forma triunghiulara a scheletului acoperisului, fiind si cea mai des folosita in astfel de constructii. Fiecare tip de sarpanta are argumente pro si contra, insa aceasta trebuie proiectata pentru a se potrivi conditiilor si scopurilor specifice. Este important sa aveti in vedere si ce tip de aspect doriti să aiba cladirea terminata, atunci cand selectati tipul de sarpanta. O coarda paralela sau o grinda cu zabrele plane sunt adesea folosite pentru a construi pe acoperis etaje sau terase.

Pro si contra scheletelor de acoperis

Acopersul tip manunchi de zabrele este cel mai des folosit la plafoanele catedralelor. Costul acestuia este mai mare, deoarece necesita utilizarea de profile metalice pentru a servi la rigidizare. Complexitatea, precum si numeroasele grinzi de lemn utilizate, reprezinta un alt dezavantaj. In plus, puntile termice cauzate de bratele din otel pot reduce eficienta energetica.

Acoperisul in triunghi este o metoda de constructie care permite cea mai mare eficienta energetica. Acest tip de dispunere a grinzilor reduce problemele cu condensul si previne aparitia mucegaiului, deoarece acesta creeaza o bariera de vapori. Este nevoie de lucrări suplimentare de izolare,la care se adauga noi ridicaturi in sarpanta, ceea ce creste costurile de construcție. Acest spatiu poate fi insa destinat mansardei sau podului daca este bine acoperit, izolat si destul de adanc si inalt. Costurile de construcie pot creste putin, dar spatiul astfel de creat se poate transforma intr-o zona speciala a casei.

Acoperisul cu grinzi in forma de foarfece, de asemenea, destul de intalnit in acoperirea catedralelor datorita comoditatii, este un tip de acoperis care utilizeaza grinzi inferioare, inclinate spre interior, in loc sa fie pe orizontala. Unul dintre dezavantajele utilizarii acestui tip de grinda este aparitia problemelor privind finalizarea lucrarilor de izolare din timpul constructiei.

Acoperisul cu grinzi cazute este compus dintr-o grinda conventionala, cu mai multe zabrele secundare ca niste corzi suspendate, care ajuta automat la reducerea scheletului ridicat. Similar acoperisului tip triunghi, si acesta creaza o bariera contra vaporilor, avand caracteristici izolante foarte bune.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *