succes-financiar-copii

4 moduri in care rabdarea duce la succesul financiar al copilului tau

Multi oameni intampina dificultati in a avea rabdare atunci cand vine vorba de propriile finante. Acest lucru se poate observa cel mai des la studenti, care ajung sa fie nevoiti sa se intretina si sa se gestioneze singuri si nu sunt obisnuiti ca lucrurile sa fie diferite fata de cum erau atunci cand stateau acasa si locuiau cu parintii.

Una dintre cele mai mari capcane in aceasta situatie, in care majoritatea tinerilor pica, este sa nu economiseasca si sa astepte o perioada pentru a strange banii de care au nevoie si recurg la serviciile bancare de creditare.

Lipsa de rabdare poate costa foarte mult. Conduce la datorii, rate la banci care se intind pe zeci de ani, si, in timp, calitatea vietii scade, in loc sa creasca, conform asteptarilor initiale.

Un experiment realizat in anul 1972 la Universitatea din Stanford de catre Walter Mischel, numit “The Marshmallow Experiment” a scos la iveala ca amanarea satisfacerii unor nevoi conduce la succes in viata. Experimentul a fost facut pe copii carora li s-a oferit cate o bezea in ideea in care daca asteapta inca 15 minute fara sa o manance atunci vor mai primi inca una.

Studiul, fiind longitudinal a scos la iveala ca acei copii care au reusi sa isi amane satisfacerea imediata a poftei au avut scoruri mai mari in plan academic si mai tarziu, mai mult succes in viata. Concluzia trasa in urma acestui experiment a fost ca atunci cand reusesti sa ai rabdare si sa amani castigarea unor beneficii imediate in favoarea unor beneficiilor pe termen lung cu siguranta ai dezvoltat capacitatea de a astepta si de a economisi si investi in mod corect astfel incat sa ai parte de succes atat in zona financiara cat si in viata.

1.Rabdarea te ajuta sa faci diferenta intre nevoi si dorinte

Copiii tind sa nu aiba rabdare in mod natural si isi doresc satisfacerea imediata a nevoilor. Acest lucru insa poate fi schimbat, iar rabdarea se invata. Atunci cand copilul nu are rabdare si creste fara sa schimbe acest lucru nu va putea atinge succesul financiar deoarece nu va fi capabil sa respecte unele dintre principiile de baza ale succesului.

Unul din secretele succesului financiar este sa poti face diferenta intre nevoie si dorinte. Nu este posibil acest lucru in absenta rabdarii deoarece pentru a face trebuie sa te opresti si sa analizezi un pic situatia in detrimentul actionarii imediate.

2. Rabdarea conduce la disciplina

Cand lucrurile se intampla in mod disciplinat si organizat succesul este mult mai aproape. Este important sa incepi sa iti educi copilul din acest punct de vedere cat mai devreme posibil deoarece momentele impulsive de a cumpara lucruri acum se vor transforma in momentele impulsive de a investi sau cheltui mai tarziu.

Atunci cand apare tendinta de a cumpara ceva care nu era introdus in buget este necesar sa il inveti pe copil sa astepte si sa se gandeasca daca este cu adevarat o nevoie si daca merita sa cheltuie banii pe aceste lucruri.

Mai tarziu, acest lucru se va transforma in disciplina si in capacitatea de a respecta un buget, de a gandi lucrurile inainte de a actiona si de a rezista tentatiilor care ii pot aduce pagube in buget.

3. Rabdarea iti salveaza banii

Atunci cand ai rabdare sa faci diferenta intre nevoi si dorinte, cand poti rezista tentatiei de a cumpara ceva care nu era inclus in buget cu siguranta poti avea rabdare sa economisesti si sa strangi bani pentru lucruri pe care ti le doresti pe termen lung.

Acest aspect trebuie abordat cu cei mici cat mai devreme posibil pentru a avea suficient timp de practica si loc de a face greseli pana ajunge in momentele in care intra in plan investitii majore si situatii financiare complexe.

4. Rabdarea te ajuta sa gandesti

Atunci cand iti permiti cateva momente de ragaz inainte de a actiona iti permiti, de fapt, sa filtrezi informatia pe care o primesti. In acele momente poti rationaliza ceea ce simti si ceea ce se intampla astfel incat sa ajungi la o concluzie cat mai potrivita pentru tine.

Invata-l pe copil ca intotdeauna sa gandeasca inainte de a actiona si asta nu doar in plan financiar, ci in toate contextele pe care le intampina in viata. Astfel, va putea fi expus celor mai bune oportunitati.
Rabdarea este o calitate utila in absolute orice situatie.

Pentru unii oameni este mai usor, iar pentru altii este mai dificil sa fie rabdatori si sa nu actioneze impulsiv. Cu toate astea, daca incepi din timp educatia copilului tau in sensul asta cu siguranta va deveni un adult rabdator si cu succes financiar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *