Avantajele si dezavantajele vanzarii fara ajutorul unei agentii imobiliare

Principalul motiv pentru care oamenii decid sa isi vanda singuri proprietatile o constituie reducerea costurilor. Un agent imobiliar percepe, in medie, un comision de 2% din pretul de vanzare al proprietatii; puteti pune si un anunt promovat pe un site care costa in jur de 10 euro, si daca vindeti o proprietate la 40.000 de euro, tot veti face o economie de 790 de euro. Suna bine, nu-i asa?

In ultimii ani au aparut o multime de agentii imobiliare si odata cu cresterea preturilor la locuinte si comisioanele lor au crescut drastic, dar serviciile oferite nu sunt neaparat mai bune. La unele agentii chiar s-au inrautatit, deoarece acestea au fost asaltate de cumparatori si nu s-au mai axat foarte mult pe interesul clientului.

Un alt avantaj al vanzarii direct de catre proprietar este ca nu se pierde nimic prin intermediere, pentru ca se lucreaza direct cu potentialii cumparatori. Asta nu inseamna ca agentii imobiliari ar modifica informatiile, dar pur si simplu uita elemente vitale de informare, pentru ca au foarte multe locuinte in cap, fiecare cu conditiile si caracteristicile ei, ajungand chiar sa le incurce. In momentul in care nu mai este agentul care sa preia informatiile si sa le transmita mai departe, exista mai putine sanse de confuzie. Mai mult decat atat, aveti avantajul de a putea aprecia cat de serios pare cumparatorul.

Brokerii si agentii imobiliari au ca scop sa ii ajute atat pe vanzator cat si pe cumparator, sa faca procesul de cumparare / vanzare mai usor. Dar oare fac tranzactia mai usaora? Discutabil. Depinde foarte mult de fiecare in parte si de modul in care se implica.

Agentii imobiliari, de obicei, vor sa rezolve cazul cu orice pret. Cu cat intermediaza mai repede o vanzare, cu atat isi vor primi mai repede comisionul. Deci, nu e de mirare ca o multime de agenti imobiliari vor incerca sa puna presiune pe un client, astfel incat acesta sa accepte o oferta mai putin ideala. Daca veti vinde singur proprietatea veti decide doar cu propria constiinta.

Dar, daca veti refuza sa apelati la serviciile unei agentii imobiliare, nu veti avea numai beneficii ca cele prezentate mai sus, veti avea si dezavantaje, cum ar fi lipsa experientei. Cu exceptia cazului in care ati mai vandut o proprietate privata inainte, s-ar putea de fapt sa incetiniti procesul de vanzare a unei proprietati din cauza ignorantei si a naivitatii. Agentii imobiliari vand proprietati in fiecare zi si stiu cum se desfasoara procesul si ce trebuie facut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *