Cum s-au nascut cuburile de gheata

Nu se stie cu certitudine cine a inventat pentru prima oara cuburile de gheata. Acestea au fost intalnite pentru prima oara sub forma ghetii puse in niste tavite obisnuite, in fapt, niste accesorii puse in frigider, capabile sa ofere atat de obisnuita, astazi, gheata sub forma de cuburi.

In 1844, medical American John Gorrie a construit un fel de frigider pentru a face gheata atat de necesara in tratarea si aducerea la o temperature normala a corpului pacientilor suferinzi de febra galbena. Unii istorici considera ca doctorul  John Gorrie a inventat, astfel, primele cuburi de gheata, de vreme ce documentele arata ca pacientilor sai le erau administrate si bauturi racite aproape instantaneu.

Mai intai a fost frigiderul…

70 de ani mai tarziu, in 1914, Fred Wolf  a inventat un racitor electric, denumit Domelre (Domestic Electric Refrigerator). Pus la vanzare, aparatul nu s-a bucurat insa de succesul scontat pe piata. Cu toate acestea, aparatul era dotat cu o simpla tavita de cuburi care, mai tarziu, a inspirat aproape toti producatorii de frigidere. Incepand cu anii 1920 si pana in zilele noastre, acestia au inclus ingenioasa tavita printre dotarile standard ale aparatelor puse la vanzare in marile lanturi de magazine, devenind nelipsita din casele moderne.

Cuburile de gheata “saltarete”

In 1933, a aparut prima tavita flexibila pentru cuburi de gheata. Aceasta a fost inventata de Guy Tinkham, care a folosit la produsul sau otel inoxidabil de cea mai buna calitate, capabil sa rejecteze cuburile de gheata din tavita pusa la frigider, prin simpla indoire. Practic, fortand putin tavita, gheata se spargea in cuburi perfecte, dupa liniile de demarcatie, acestea fiind ajutate sa sara in afara. Inventia lui Guy Tinkham a fost botezata “tavita de gheata McCord” si se vindea cu 0.5 dolari in 1933. Ulterior, Tinkham a devenit vice-presedinte la General Utilities Mfg. Company, o renumita firma producatoare de aparate electrocasnice.

Gheata moderna

Mai tarziu, au aparut diferite design-uri bazate pe modelul “tavitei Mc Cord”.

Confectionate din aluminiu, acestea aveau separatoare pentru cuburi usor manevrabile. Ulterior, tavitele din aluminiu au fost inlocuite cu unele din plastic. In zilele noastre, frigiderele si congelatoarele sunt confectionate avand in dotarile standard o intreaga varietate de producer a cuburilor de gheata. De la clasica tavita inventata de Guy Tinkham in anii `30, pana la recipientele din plastic, la pungutele special confectionate in forme dintre cele mai diferite, si pana la automatele de gheata incorporate in usa frigiderelor, toate au devenit lucruri extrem de uzuale in zilele noastre, fara de care nu ne-am imagina dotarile unei bucatarii moderne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *