Mișcarea-în-aer-liber

Mișcarea în aer liber

Toată lumea ştie că e foarte important pentru sănătate şi frumuseţe să facem mişcare; și vă recomand mai ales mișcarea în aer liber, care este sănătate curată pentru inimă și creier.

Dar ce înseamna mai concret să facem mişcare? Amalgamul de informaţii despre subiect ne lasă confuzi, aşa de confunzi încât până la urmă nu prea mai facem mişcare sau nu o facem corect. Alergătura zilnică pentru îndeplinirea sarcinilor cotidiene nu înseamnă că am făcut mişcsare.

Că am alergat prin cartier sau pe bandă până la extenuare, iarăşi nu înseamnă că am făcut mişcare. A face mişcare, înseamnă în primul rând, timp pentru tine.

A face mişcare înseamnă să găseşti acea activitate care îţi face plăcere, contribuind la starea ta de bine, fizic şi psihic. Oricine își poate găsi timp pentru a face de 3 sau 4 ori pe săptămână măcar 30 de minute de mişcare.

Beneficiile acestor obiceiuri sunt de netăgăduit: eliberarea stresului, înlăturarea depresiei, stare de bine fizic şi psihic, îmbunătăţirea sistemului digestiv, îmbunătăţirea aspectului fizic, consolidarea musculaturii şi a sistemului osos, optimizarea sistemului digestiv, cardiovascular, nervos şi a vieţii sexuale, creşterea speranţei de viaţă în definitiv! Aşadar susţin cu ardoare practicarea oricărei forme de mişcare ce vă face să vă simţiţi bine.

Și cum în această perioadă avem parte de timp frumos afară, mişcarea în aer liber este o adevărată binecuvântare.

Alergatul în aer liber

Ca orice altă formă de mişcare în aer liber, e necesar să pornim treptat. Dacă ne epuizăm din prima zi, vom renunţa rapid la acest obicei care are multiple beneficii. Ştiaţi că atletismul este singurul sport despre care se spune că ar crea dependenţă?

Alergatul determină creierul să elibereze hormonii fericirii, endorfinele. După ce ne asigură starea de bine, alergatul ne ajută să slăbim armonios, deoarece ne pune în mişcare toţi muşchii şi astfel să obţinem, treptat dar sigur, silueta mult visată.

Tot alergând, accelerăm metabolismul, reglăm tranzitul intestinal şi asigurăm buna funcţionare a sistemului cardiovascular, muscular, osos şi nervos. Scăpăm de stări depresive, anxietăţi şi insomnii.

Cel mai mare beneficiu al alergatului e că, punând în mişcare aproape toţi muşchii, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi oxigenarea lui. Asta înseamnă că toate ţesuturile vor fi bine irigate cu sânge oxigenat, ceea ce va ţine la distanţă îmbolnăvirile şi îmbătrânirea prematură.

Dacă din diverse motive nu puteți alerga, vreau să știți că mersul pe jos este o alternativă la fel de sănătoasă. Utilizat constant, pe distanţă în creştere constantă poate aduce aceleaşi beneficii ca alergatul.

O prietenă a început să meargă pe jos de la serviciu până acasă (aproximativ 5 km) și a reuşit în câteva luni să scape de surplusul de 10 kg. Schimbarea unui obicei simplu pentru o realizare fabuloasă, nu?

Bicicleta

În principiu, are cam aceleaşi beneficii ca şi alergatul, la care se mai adaugă şi faptul că menţine sănătatea oculară.

Motivul e simplu, prin faptul că trebuie să ne concentrăm la drum, atât la distanţă cât şi în apropiere, muşchii oculari sunt antrenaţi, ceea ce favorizează întreţinerea vederii şi previne instalarea miopiei.

În plus, ciclismul este o formă de mişcare benefică pentru aparatul vestibular, antrenând coordonarea mişcărilor.

Bicicleta este un mijloc de transport gratuit şi ecologic, iar o plimbare prin parc cu bicicleta cu siguranță vă va face mai fericiți.

Rolele

Mersul cu rolele poate fi o pasiune foarte distractivă, care ne oferă bună dispoziție și adrenalină. Mersul cu rolele e metoda mai relaxată de a pierde calorii: peste 300 calorii în mai puţin de o oră, prin mers relaxat.

Viteza poate influenţa caloriile pierdute doar prin poziţia pe care o impune: dacă mergem cu genunchii flexaţi şi ne folosim de braţe pentru a accentua viteza, folosim mai mulţi muşchi şi se dublează numărul de calorii arse, faţă de metoda relaxată de a merge pe role.

Această formă de mişcare stimulează sistemul cardiovascular şi respirator, întreţinându-i sănătatea. Şi ca orice formă de mişcare, ne oferă starea de bine mult dorită, somn odihnitor şi o mai bună funcţionare a proceselor cognitive.

Urcatul pe munte este terapie pentru creier. Se spune că oamenii care urcă pe munte sunt mai optimiști și consideră că au mai multe perspective în viață.

De asemenea, această activitate sporește concentrarea, crește capacitatea pulmonară, regleaza echilibrul organismului in raport cu natura și ajută la eliminarea stresului.

Și să nu uităm că aerul respirat este de cea mai bună calitate. Urcatul pe munte mai are un mare plus, prin faptul că ne oferă şi oportunitatea de a ne scălda ochii în peisaje care de care mai fabuloase, care ne aduc bucurie şi ne reîncarcă bateriile.

Coarda este mişcarea în aer liber ce ne antrenează toţi muşchii, oferind oxigenare organismului, sănatate sistemului circulator, inimii și plămânilor.

Deși este atât de simplu încât pare un joc, săritul corzii ne menține în formă și ne crește rezistența fizică în mod considerabil.

În plus, această activitate reprezintă o adiție perfectă pentru orice rutină de exerciții. Specialiștii spun că săritul corzii este la fel de eficient ca înotul, din punct de vedere al caloriilor consumate.

Dar atenţie! E neaparat necesar să începeţi cu o uşoară încălzire, prin mişcări are picioarelor şi bratelor (flexie, extensie, rotiri, genoflexiuni), iar când începeţi să săriţi coarda, ascultaţi-vă organismul, nu-l suprasolicitaţi.

Sper că citind acest articol v-ați convins că mișcarea în aer liber este cea mai bună mișcare pentru organismul nostru.

Majoritatea oamenilor în vârstă au probleme grave din cauza lipsei de mişcare şi a absenţei unui stil de viaţă sănătos în general. E extraordinar cât de mult putem contribui din tinereţe, la propria batrâneţe liniştită, prin puţină atenţie oferită stilului de viaţă.

Fiecare îşi poate găsi propria motivaţie de a începe un program de mişcare constant. Aşadar, nu uitați că mişcarea în aer liber aduce nenumărate beneficii atât pe plan fizic, cât și pe plan psihic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *