slabit-sanatos

Cum am slăbit sănătos, fără înfometare și diete?

Bună, draga mea! V-am promis de foarte mult timp un articol despre cum am slăbit eu câteva kilograme. Iată că a venit timpul să vă împărtășesc experiența mea.

Aș vrea să precizez că experiența mea s-ar putea să nu ți se potrivească, că sfaturile mele nu trebuie urmate, nu sunt medic, nici nutriționist, de aceea vă scriu doar din punctul meu de vedere.

Am avut de când mă știu o veșnică obsesie, cu burtica mea. Încă o mai am. Tot făceam abdomene, și grăsimea era tot acolo. Mi-am dat seama că fac ceva greșit.

Apoi, soțul meu a descoperit niște filmulețe pe net, cu exerciții cardio, care promiteau să dea rezultate. Nu o să pun poze ÎNAINTE/DUPĂ, vreau doar să vă împărtășesc experiența mea, pentru că știu ca femeie cât e de greu să slăbești.

Am zis, că oricum nu am ce să pierd, și m-am pus pe treabă. Exercițiile le-am făcut în prima lună, în fiecare seară. Apoi am mai continuat cam o lună jumătate. M-am oprit pentru că slăbisem suficient, și nu îmi doream să fiu schiloadă. M-am axat în schimb pe exercițiile pentru abdomen.

Am slăbit 3 kilograme într-o lună, fără înfometare, fără dietă, plus centimentrii în talie, pe burtică, și chiar la picioare și brațe. Mi-am notat kilogramele și centimetrii zilnic și clar am văzut o evoluție.

De fapt, toată lumea care mă cunoaște a văzut că am slăbit. Partea bună la aceste exerciții cardio e că dai și centimetrii, nu doar kilograme. Încă nu am dat jos toată burtica, mai am de lucrat, căci acolo sunt ani de mâncat haotic.

Exercițiile cardio au fost combinate și cu o alimentație mai atentă, chiar și autoarea filmulețelor cu exerciții spune că e foarte important să mănânci echilibrat. Cam asta am făcut și eu.

CE SUNT EXERCIȚIILE CARDIO ȘI DE CE SUNT EFICIENTE?

Exercitiile cardio (cardiovasculare) sunt exercițiile care stimulează frecvența bătăilor inimii și o mențin ridicată pentru o perioadă de timp.

Exercițiile cardio de tip HIIT( High Intensity Interval Training) cum sunt cele de mai jos, ard grăsimile chiar și într-un timp scurt.

Studiile arată că se ard mai multe calorii în timpul unui exercițiu scurt, dar intens, decât în cadrul unui exercițiu de lungă durată.

Un studiu realizat în 2001 a demonstrat ca persoanele care s-au tinut de un program de 8 saptamani de HIIT au scăzut procentul de grasime corporala cu 2% în doar 8 saptamani, comparat cu cei care au mers pe un program de antrenament la o intensitate moderata  (au făcut banda) care nu au pierdut niciun procent de grasime. Ca o paranteză, eu am văzut pe pielea mea, că de la M-L, am ajuns la S, ba chiar XS.

O alternativă excelentă pentru exercițiile cardio este banda de alergare

Aceasta are programe diversificate și ai posibilitatea să vezi caloriile consumate, pulsul sau ritmul cardiac, datorită computerului de bord.

CE AM MÂNCAT ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ?

De toate, doar că am mâncat mai puțin.

La micul dejun, am introdus iaurturile cu semințe sau fructele, am renunțat complet la sandvișuri. La început te încearcă un pic senzația de foame, dar te obișnuiești.

La prânz, în funcție de timp, am mâncat clar ciorbe sau supe, și felul doi. Uneori am mâncat doar un fel, alteori și felul 1 și felul doi. Am mâncat și pâine, dar mai puțină. Gen o felie la masă.

Între mese, am mâncat doar fructe…Fără pâine sau dulciuri. Fără băuturi carbogazoase.

Seara, doar un fel de mâncare. De exemplu un piept de pui pe grătar cu câteva ciupercuțe+ o salată. Da, am mâncât și pâine.

NEAPĂRAT MULTĂ APĂ!! Dacă ai 50 de kg, înmulțește 50 kg cu 330 și așa o sa obții cantitatea de apă pe care trebuie să o bei într-o zi. Deci 1550ml.

Au fost zile când am mâncat mai mult ( că de’ am mai cedat tentațiilor), dar nu am observat mari schimbări a doua zi la cântar. Apropo, am înțeles că exercițiile de tip cardio ard grăsimile timp de 24 de ore..

Daca te antrenezi scurt și intens, creezi un deficit de oxigen în corpul tau.

În următoarele 24 de ore dupa antrenament, organismul iîncearcă să refacă rezervele de oxigen și consumă calorii în acest proces.

ATENȚIE!!! Consultați medicul dacă puteți face acest tip de exerciții, mai ales dacă aveți probleme cu inima sau orice alt tip de problemă medicală!

CÂTEVA REMARCI:

  • bea multă apă, te va ajuta să arzi grăsimile.
  • nu te înfometa. Specialiștii spun că trebuie să îi dai mereu organismului să ardă calorii, altfel după ce stai nemâncată ore bune, și mănânci o salată, organismul tău își va face depozite de grăsime, și te vei îngrășa. Mai bine mai puțin și des.
  • consumă semințe de chia, de in, de ovăz. Unul dintre motivele pentru care nu slăbești e pentru că nu consumăm fibre. Fibrele se găsesc în semințe și legume, și nu îngrașă. În schimb, veți avea energie, iar unele semințe cum ar fi cele de chia sunt foarte sățioase și nu îți va fi foame mult timp.
  • renunță complet la sucurile din comerț. În 330ml de Cola se găsesc cam 10 linguri de zahăr. Destul de mult. Poate nu știai dar consumul zilnic de sucuri accidulate te pot îngrașa într-un an cu 7 kg.
  • puteți înlocui pâinea albă cu cea neagră. Mare atenție la ingrediente, uneori pâines neagră nu este făcută din făină neagră, ci colorată cu tot felul de chimicale. Citiți cu atenție lista de ingrediente, înainte de a cumpăra.

Acesta e primul pe care l-am făcut. O să vedeți că la început după 2-3 minute o să simțiți că nu mai aveți forța, pentru că sunt foarte intense, în câteva zile vă obișnuiți. O să faceți și febră musculară, e normal.

După le-am combinat, ajunsesem să fac cam 30 de minute de exerciții combinate. Sunt multe filmulețe cardio, personal o urmăresc pe Alexu Fitness. Are un canal de youtube, cu multe exerciții, și nu doar exerciții, căci am văzut că prezintă cam tot ce ține de o viață sănătoasă. Îmi plac exercițiile ei și la mine au dat rezultate.

Eu zic, că sportul și alimentația sănătoasă sunt 2 elemente esențiale atunci când vrei să ai un corp frumos și o minte sănătoasă. Cred că depinde de tine, iar scuzele nu își au locul atunci când vine vorba de tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *