Lipsa de informatii
Atunci cand vorbim de modurile in care se pot contracta boli cu transmitere sexuala, se constata ca exista lacune serioase cu privire la acest subiect in randul tinerilor. La fel este si in cazul sarcinilor nedorite. De exemplu, ei pot avea doar date partiale despre felul in care afectiunile de natura sexuala se pot transmite in timpul sexului vaginal sau a celui oral. Chiar daca adolescentul poate a auzit cate ceva, la un moment dat, tendinta, in cele mai multe cazuri, este de a ignora informatiile respective.
Unii se bazeaza pe noroc
Sunt foarte multi tineri care se gandesc ca lor nu li se poate intampla nimic. Daca nu s-au imbolnavit pana acum, nici pe viitor nu o sa se intample asta. Indiferent ca este vorba de boli sau de sarcini, perceptia este aceeasi. Insa, acest noroc este posibil ca intr-o buna zi sa dispara si ei sa se imbolnaveasca sau sa se trezesaca ca vor fi parinti.
Sex la intamplare
Sunt multi adolescenti care intretin relatii intime cu parteneri ocazionali, in diverse locuri si „luati pe nepregatite”. Nu sa gandesc ca ar avea nevoie de prezervative, pentru ca nu stiu cu cine, unde si cand vor face sex. Nu au nevoie pentru ca nici nu le pasa! Tot ceea ce vor este sa se simta bine si sa „traiasca clipa”. Nici nu poate fi vorba de evaluarea consecintelor propiului comportament.
Probleme de comunicare
Partenerii evita sa discute despre ceea ce implica preventia, mai ales atunci cand relatia este la inceput. Fie ca le este rusine, fie ca nu stiu cum sa abordeze problema si nu isi gasesc cuvintele potrivite, subiectul prezervativului este lasat la o parte. De asemenea, sa vorbesti despre boli si sarcini nedorite poate sa „ucida” momentul intim, sa „strice” atmosfera creata. Pe langa aceste aspecte, mai exista si credinta ca a dori utilizarea unui prezervativ, inseamna pur si simplu, ca cel care cere asta nu are incredere in celalalt.
A sti sa folosesti un prezervativ
Utilizarea unui prezervativ necesita multa practica. Este indicat sa se utilizeze o banana pentru exercitiile de acest gen. Tot ceea ce trebuie sa faca un adolescent care doreste sa stie cum sa utilizeze corect un prezervativ, este sa ia un asemenea produs, sa il ruleze pe o banana, sa il scoata si sa faca asta de cateva ori, pana cand considera ca stapaneste foarte bine tehnica. Aceasta practica trebuie realizata inainte de a intretine relatii intime cu cineva.
Idei preconcepute
Printre adolescenti si nu numai, circula ideea conform careia prezervativul ar avea un impact negativ asupra erectiei, rularea sa pe penis ducand la o „inmuiere” a acestuia. De asemenea, se gandesc ca nu vor mai simti aceeasi placere daca vor utiliza prezervativul. O alta problema care s-a constatat ar fi aceea ca ei nu cunosc rolul lubrifiantilor si cum trebuie alesi si utilizati.
A fi influentat de celalalt
Cand cineva este influentat de o persoana pentru a face sex si nu este o decizie strict personala, exista riscul de a uita de tot ce inseamna preventie si protectie. Apar probleme la nivelul comunicarii, in sensul ca persoana influentata nu poate sa isi exprime gandurile, fie din jena, fie din teama de a-l pierde pe celalalt si de a nu fi acceptat. Se pare ca a face sex doar pentru ca iti spun ceilalati, este un comportament destul de intalnit in randul adolescentilor.
Probleme privind achizitionarea de prezervative
Fie ca este vorba de pretul unei cutii sau de atentia pe care un adolescent o poate primi atunci cand vrea sa cumpere prezervative, sunt motive suficiente care il pot impiedica sa se duca si sa cumpere. In cazul in care prezervativele nu au fost cumparate in avans si apare si acel moment care anunta o posibila apropiere intima, mersul la cel mai apropiat magazin poate parea de neconceput. Nimeni nu doreste „sa iasa din atmosfera si sa i se strice cheful”.
Stima de sine scazuta
Tinerii care se simt cu moralul la pamant, care au o problema cu increderea in sine si cei care sunt in depresii, nu vor lua in considerare masurile de protectie si de prevenire. Ei nu sunt capabili sa comunice intr-o maniera eficienta, nu au abilitatea de a evalua riscurile la care se supun si, de asemenea, au tendinta de a muta responsabilitea pe umerii partenerului.
Traumatisme in copilarie
O persoana care a fost abuzata fizic in copilarie sau care a fost neglijata, poate depune eforturi foarte mari atunci cand va trebui sa se protejeze atat pe sine, cat si pe cei din jurul ei. Astfel, cand va veni momentul de a intretine relatii sexuale, nu se va gandi la sanatatea sa si a partenerului si nu isi va lua masurile necesare de protectie, expunandu-se unor riscuri foarte mari.