Fiecare dintre noi avem dimineţi în care am sări peste micul dejun. Sunt acele dimineţi în care abia ne trezim, furioşi pe întreg universul că nu mai putem dormi măcar o oră din cauza îndatoririlor care ne tot cheamă.
Şi totuşi, după ce ne spălăm pe ochi parcă deja nu mai vedem lucrurile atât de gri. Atunci realizăm că avem nevoie de un mic dejun rapid, gustos şi nutritiv pentru că ziua noastră să înceapă cu bine. Adevarul este că majoritatea oamenilor nu prea mănâncă un mic dejun adecvat și în nici un caz un mic dejun copios.
Acest lucru ar trebui corectat, pentru că masa servită dimineața are rolul de a oferi energie întreaga zi. Astfel, vă prezint câteva idei de mic dejun rapid, nutritiv şi gustos.
Smoothie-urile – una dintre cele mai bune idei de mic dejun rapid. Un smoothie trebuie să fie hrănitor şi să furnizeze corpului nutrienţi importanţi. Aceste băuturi sunt o modalitate simplă de a consuma alimente bogate în vitamine, grăsimi esențiale, minerale sau fibre.
Vă prezint câteva rețete de smoothie-uri delicioase: 5 smoothie-uri sănătoase pentru vară. Ce mi se pare super, este că un astfel de mic dejun îl putem consuma şi în drum spre locul de muncă sau chiar la birou.
Salată de fructe cu iaurt grecesc, în care putem adăuga o linguriţă de miere, pentru cine vrea un mic dejun mai dulce. Tăiem cubuleţe cam 3-5 fructe, din ce avem prin casă, adăugăm iaurtul grecesc peste ele şi ne bucurăm de un mic dejun sanătos, nutritiv şi foarte gustos şi aspectuos.
Pâine integrală prăjită cu pastă de avocado. Avocado, foarte la modă acum, ne ajută la: prevenirea unor tipuri de cancer, prezintă compuşi care protejează ficatul, protejează sanătatea aparatului cardiovascular, bogat fiind în potasiu, vitamina E, B6, B12, prezintă fitonutrienţi care previn bolile degenerative, ajută la întreţinerea părului şi a pielii, ajută în perioada prenatală, oferind organismului acidul folic.
Atenţie totuşi să nu consumăm mai mult de un avocado pe zi, altfel putem obţine un efect de creştere în greutate. Mie îmi place foarte mult pasta de avocado, aceasta fiind preferata mea în materie de idei de mic dejun rapid.
Pasta de avocado se face simplu: luăm un avocado mai copt(coaja are culoarea mov sau verde închis), îl pisăm cu furculiţa, adăugăm puţin usturoi pisat, puţin busuioc, pătrunjel, un praf de sare şi câteva picături de lămâie, amestecam bine.
Întindem pasta pe pâinea prăjită, adăugăm nişte roşii și obţinem un deliciu!
O altă pastă tartinabilă pe care să o faceţi pereche cu pâinea integrală, prăjită sau nu, este cea din brânză proaspătă de vaci. Peste brânza proaspătă de vaci adăugăm: sare, usturoi granulat sau pisat, marar, pătrunjel. De fapt, ne putem juca cu această idee la nesfârşit, după bunul plac şi după ce provizii avem prin frigider.
Putem adăuga: cozi de ceapă verde tăiate mărunt, ton mărunţit, smântână sau iaurt, somon mărunţit, etc. Dacă doriţi să o consumaţi în varianta mai light, o puteţi servi pe felii de ardei gras, în loc de pâine.
De asemenea, o idee de mic dejun rapid este constituită din ou. Oul e unul din acele alimente despre care putem scrie un articol întreg.
Pe lângă toată gama de nutrienţi pe care ne-o oferă, ceea ce-l face un adevărat „medic” pentru organismul nostru, ceea ce m-a convins să îl mănânc mai des este faptul că are în compoziţie şi vitamina D, care amplifică serotonina din creier, dându-ne o stare de bine.
Fantastic mi se pare şi faptul că oul îşi păstrează proprietăţile indiferent cum îl gătim. Totuşi, tind să cred că cele fierte sunt mai sănătoase.
Mie îmi plac şi ochiurile de ou, însă nu prăjite în ulei, ci tot fierte în apă. Consumate cu pâine integrală, brânză şi roşii, constituie un mic dejun perfect.
Una dintre cele mai delicioase idei de mic dejun rapid, potrivită şi pentru zilele de post ar fi: budincă de seminţe de chia cu fructe. E foarte gustoasă şi hrănitoare. Se poate face cu lapte de vacă, cu lapte de soia, de migdale sau chiar doar cu apă.
Se combină laptele cu seminţele de chia şi se amestecă bine. Se poate adăuga, pentru savoare, esenţă de vanilie, rom sau scorţişoară. Apoi putem pune câteva curmale, tăiate mărunt, sau o linguriţă de miere, dacă vrem mai dulce. Opțional puteți fructele preferate, tăiate cubuleţe.
Se poate face cu o seară înainte şi se păstrează la frigider, timp în care budinca se omogenizează şi aromele se întrepătrund. Dimineaţă, avem gata pregătit un mic dejun răcoritor, gustos, energizant.
Ovăz cu banane şi nuci. Trebuie doar să fierbem ovăzul în apă, amestecând timp de trei minute, să adăugăm câteva feliuţe de banane, şi o mână de nuci, caju sau migadale. Putem pune şi puţină vanilie pentru gust.
Ovăzul e şi el genul acela de aliment bun la toate, vi-l recomand cu căldură pentru că întăreşte sistemul imunitar, reduce colesterolul, reduce riscul de astm şi de diabet de tip 2, reduce senzaţia de foame, are efect laxativ, reglează tensiunea arterială şi favorizează menţinerea siluetei.