interviu-NutriEtique

Interviu cu NutriEtique – Totul despre un regim alimentar sănătos

Radu Burileanu, Medic Nutriționist la NutriEtique, alaturi de Cătălina Stângă, Inginer in Industria Alimentara, ne-au acordat un interviu în care ne-au vorbit pe larg despre ce înseamnă o alimentație greșită, despre alimentele care ne sunt benefice sau nu și despre multe alte subiecte pe placul vostru.

Ce înseamnă un regim alimentar sănătos?

Care sunt cele mai indicate alimente și cele mai sănătoase metode de preparare ale lor?

Noțiunea de regim alimentar sănătos variază de la individ la individ. Dat fiind că fiecare dintre noi avem nevoi specifice, acele alegeri care ar funcționa pentru unul, cu siguranță că nu ar funcționa la fel de bine pentru altul. Ar fi greșit să spunem că există o rețetă minune care este la fel de eficientă pentru toți.

Există, într-adevăr, o serie de obiceiuri pe care le recomandăm, precum introducerea în alimentație a cât mai multe fructe și legume proaspete și o procesare termică minimă, însă de la individ la individ, lucrurile variază mult.

Care sunt primele semne care arată că avem o alimentație greșită?

Cantitatea de ambajale din coșul de gunoi. 🙂 Ar fi o veste extraordinară dacă ambalajele respective ar proveni doar de la fructe și legume sau de la produse lactate. Din păcate însă, cele mai multe dintre ele sunt un semn al consumului de proteine de calitate inferioară, grăsimi saturate și zahăr, consum care se reflectă clar asupra calității părului, pielii, unghiilor  și, mai ales, asupra greutății noastre.

Ne puteți da câteva exemple de alimente pe care ar trebui să le consumăm foarte rar?

Alimentele pe care ar trebui să le consumăm foarte rar sau deloc sunt, de fapt, cele pe care le consumăm în cele mai multe cazuri, cel mai des. Și din păcate, mulți dintre consumatori fac acest lucru în mod conștient. Nu mai este un secret faptul că se încurajează evitarea produselor de tip fast-food, a sosurilor pentru salată, a dulciurilor sau a băuturilor carbogazoase, însă comoditatea îi împinge pe mulți să opteze pentru varianta cea mai accesibilă și nu pentru cea mai benefică.

La ce trebuie să se uite un consumator atunci când alege alimentele?

Depinde foarte mult de punctul de vedere din care este adresată această întrebare.

Dacă ne referim la etichetare, consumatorul ar trebui să se uite mai mult la etichetă și mai puțin la complexitatea ambalajului. Ingredientele și ordinea în care acestea sunt trecute pe etichetă spun o mulțime de lucruri despre acel aliment.

Dacă ne referim la complexitatea alimentului, consumatorul ar trebui să aleagă acel produs cât mai apropiat de modul în care el s-ar găsi în natură.

Iar dacă ne referim la aspectul produsului, cu siguranță că alegerea nu ar trebui să se facă în bază gradului de perfecțiune. Nu sunt de preferat legumele cele mai mari, fructele cu o coajă perfectă sau carnea cea mai colorată pentru că din punct de vedere nutritiv este posibil că acestea să nu fie atât de “perfecte”.

În ultima perioadă aud păreri PRO și CONTRA despre consumul de fructe.

Unii specialiști consideră că nu ar trebui să consumăm atât de des fructe, deoarece conțin fructoză (celebrul zahăr din fructe), alții recomandă consumul a cel puțin două porții de fructe pe zi. Într-un final, fructele sunt bune pentru sănătate sau nocive?

Pentru un organism sănătos, zahărul din surse naturale este esențial pentru buna funcționare a tuturor sistemelor interne (când ne referim la zahăr, vorbim atât despre glucide complexe, cât și despre glucide simple). Glucidele sunt sursa principală de energie a organismului uman, iar consumul de fructe proaspete este indicat tocmai pentru aportul de nutrienți pe care acestea îl asigură. Este greșit să ne gândim la fructe doar ca la o sursă de zahăr întrucât acestea conțin și alte elemente: vitamine, minerale, antioxidanți, fibre, proteine, lipide etc.

Ca să răspundem la întrebare, consumul de fructe este, cu siguranță, benefic organismului sănătos. Cât despre zahăr, ca sursă de glucide simple, este de preferat consumul a 2-3 porții de fructe proaspete în detrimentul produselor ce conțin zahăr rafinat.

Din experiența dumneavoastră și din cazurile cu care vă întâlniți zi de zi, mănâncă românii sănătos sau nu?

Au început să acorde alimentației o importanță mai mare?

Cu toate că suntem încă departe, situația începe să se corecteze. Dacă ne referim la orașele dezvoltate din România, în mod cert populația a devenit mai conștientă cu privire la coșul de cumpărături, iar obiceiurile alimentare s-au schimbat. Suntem optimiști și credem că multe aspecte se vor corectă.

Se tot discută, dar încă nu s-a ajuns la o concluzie, despre regimul alimentar vegetarian.

Este acesta mai sănătos decât unul normal? Ce părere aveți?

În funcție de tipul de vegetarianism, situația diferă. Dacă discutăm despre lacto-ovo-vegetarianism, eliminarea cărnii din alimentație va aduce doar beneficii pentru starea de sănătate, cu mențiunea că este indicat să consumăm ocazional pește. Dacă discutăm despre vegetarianism, trebuie să luăm în calcul faptul ca alimentația nu asigură un aport corect de nutrienți și atunci, pentru a nu dezvolta carențe, trebuie să apelăm la diverse tipuri de suplimente. Să nu uităm că și de această dată ne raportăm la organismul sănătos.

Știu că dezvoltați un proiect personal – NutriEtique.

Vă doriți să ajutați oamenii să își atingă obiectivele nutriționale? Sau este vorba despre alt concept?

Nutrietique este un proiect ce a luat viață din pasiunea noastră, un medic și un inginer de industrie alimentară,  pentru complexul de ramuri ce formează nutriția ca știință. El țintește îmbunătățirea calității vieții prin facilitarea alegerilor consumatorilor care acum sunt informați în mod corect cu privire la motivele din spatele alegerilor făcute. Nutrietique promovează acel “de ce” din spatele informațiilor omniprezente pe canalele media, combate acele informații transmise în mod eronat și, în cele din urmă, ajută oamenii să își cunoască obiectivele nutriționale pe care ulterior le vor atinge cu ajutorul nostru constant.

Dacă v-am stârnit curiozitatea și vreți să ne cunoașteți mai bine, vă așteptăm cu drag atât pe pagina noastră de Facebook, NutriEtique, cât și la cabinet. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *